Arbetsmiljö – så inreder du kontoret

Ett kontor som man spenderar mycket tid i måste vara trivsamt och bekvämt, inte minst för att många spenderar 30-40 timmar på sin arbetsplats. En god arbetsmiljö kan både höja motivationen, öka produktiviteten och se till att ergonomin är som den ska. Det behöver inte vara särskilt svårt att inreda kontoret på ett sätt som garanterar en god arbetsmiljö.

Ett kontor med god arbetsmiljö

Rätt möbler och belysning

Ett bra kontor måste alltid ha möbler som är designade för det arbetsflöde kontoret har. Att sitta ergonomiskt riktigt är ett måste på långa kontorsdagar, annars kan man få förslitningsskador. Ett skrivbord i rätt höjd, en bra kontorsstol med ryggstöd samt belysning som är skonsam för ögonen är ett måste för en bra arbetsmiljö.

Det kan även vara bra att investera i olika ergonomiska hjälpmedel som till exempel arm- och vriststöd i gelé. En mus som är enkel att använda och som vilar på en ergonomisk musmatta kan också minska risken för förslitningsskador. Belysningen måste vara tillräcklig så ögonen inte behöver anstränga sig alltför mycket.

Det visuella intrycket är också viktigt

Att jobba på en plats där det ligger saker överallt, där det är stökigt eller kanske för trångt är inte särskilt inspirerande. Investera gärna i smarta förvaringssystem och lösningar som får bort saker från skrivbordet. Hyllor, anslagstavlor och byråer är smarta att använda sig av. Många upplever att de jobbar bättre i en miljö som är städad, så det kan faktiskt öka produktiviteten i företaget om det är lite mindre saker framme.

Luft och värme

Det är väldigt viktigt att ha bra luftkvalitet på kontoret, för finns det inte tillräckligt med ventilation kan det leda till en rad hälsoproblem. Dålig luft kan även leda till huvudvärk, koncentrationssvårigheter och att produktiviteten försämras. Se därför till att det finns ett bra ventilationssystem på kontoret. Det måste även finnas ett bra värmesystem som garanterar en lagom temperatur året runt.